SBM Offshore is bezig wereldwijd twaalfhonderd banen te schrappen en verhuist zijn hoofdkantoor van Monaco naar Amsterdam.

Dat maakte de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie donderdag bekend. Het bedrijf biedt nu nog werk aan ruim 10.500 mensen.

Door de reorganisatie gaan zeshonderd vaste arbeidsplaatsen verloren en net zoveel externe banen. Dat moet een besparing op de personeelskosten opleveren van zo’n 40 miljoen dollar (32 miljoen euro) per jaar. De kosten van de reorganisatie worden geraamd op 25 miljoen dollar, waarvan 17 miljoen dollar nog dit jaar in de boeken wordt opgenomen.

Markt verslechterd

SBM Offshore grijpt in met het oog op de verslechterde marktomstandigheden. Door de fors gedaalde olieprijzen investeren klanten de komende jaren naar verwachting minder in de schepen voor de productie en opslag van olie en gas die het bedrijf levert. De maatregelen zijn volgens topman Bruno Chabas noodzakelijk om op termijn de winst te kunnen laten toenemen.

De keuze voor Amsterdam als vestigingsplaats heeft onder meer te maken met de beursnotering aldaar en de aanwezigheid in Nederland van veel partijen die bij het bedrijf betrokken zijn. Verder verwacht SBM Offshore te profiteren van de nabijheid van belangrijke oliebedrijven en van de luchthaven Schiphol. Op het nieuwe hoofdkantoor komen circa honderd mensen te werken. De verhuizing vindt plaats in het derde kwartaal van volgend jaar.

'Kosten reorganisatie SBM beperkt'

De kosten van de reorganisatie bij SBM Offshore zijn relatief beperkt, constateert analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Versteeg wijst er op dat van de 10.500 personeelsleden ongeveer 85 procent vast is en de rest bestaat uit zogenoemde contractors. "De meeste ontslagen vallen dus bij de aannemers, waar ruim een derde van het personeel vertrekt. Bij het permanente personeel wordt ongeveer 7 procent van het bestand gereduceerd", aldus de marktkenner.

De analist zei ook dat SBM er snel bij is om de capaciteit aan te passen. "Daarnaast is het belangrijk te beseffen dat het concern een grote leasevloot heeft die bijna de helft van de omzet levert en in een stabiele inkomstenbron voorziet", voegde hij toe.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl